Tips voor iedere verbouwing: de 10 geboden

In de blogserie ‘Janneke verbouwt’ schrijft Janneke over haar verbouwing. In deze derde blog: handige tips voor iedere verbouwing, nieuwbouw of ‘oud’ bouw project.

Bekijk de eerste blog hier en tweede blog hier.

Geschreven door: Janneke


Nog vier weken en dan is het zover: dan gaan we over naar het nieuwe huis! De hele zomer is er door het bouwteam doorgewerkt en nu nadert de afwerkingsfase. Ik had niet verwacht dat het uiteindelijk zo’n groot project zou worden.

Inmiddels voelt het huis eigenlijk als een nieuwbouwhuis omdat er, – behalve de buitenmuren-, niet veel meer hetzelfde is.

De verbouwing van Janneke verbouwt!

In deze blog deel ik mijn top 10 tips die van toepassing zijn op iedere verbouwing, nieuwbouw en ‘oudbouw’.

1. Levertijden

Neem de tijd ‘ruim’; levertijden duren meestal langer dan je denkt. Voor een keuken is de gemiddelde levertijd 10-12 weken. Voor andere onderdelen is dat heel wisselend. Bijvoorbeeld bij tegels is het net afhankelijk van welke tegel je bestelt. Ook door corona zit er hier en daar wat vertraging op de lijn, dus zijt op tijd!

2. Offertes

We hebben niet voor alles driedubbel offertes opgevraagd, maar bij twijfel wel doen! Voor de nieuwe keukenvloer, hetzelfde materiaal en dezelfde arbeidsuren, scheelde dit €3000,- euro. Voor de verhuizing (met 3 weken opslag) maar liefst €1200,- euro.

3. Via via

Informeer in je netwerk of zij goede mensen kennen. Onze aannemer (en dat is echt mazzel) is een goede kennis van een vriend. Maar ook voor losse klussen, kan je netwerk je helpen. Omdat het contact al ‘warm’ is, is de kans op gedoe aanzienlijk kleiner.

Dakraam. Tips voor de verbouwing
Het dakraam is vervangen

4. De buren

Onze nieuwe buren kwamen vorige week vragen ‘hoe lang we nog bezig dachten te zijn?’. Dat moment hadden we voor moeten zijn! We hebben in het begin wel contact gehad, maar we hadden hen tussentijds nog een keer kunnen informeren.

5. Vertroetel het bouwteam

Het is een open deur, maar wij vinden het belangrijk dat het contact goed is. Met kleine gebaren (taartje, ijsje in de vriezer, souvenirtje van vakantie) kan je je waardering laten blijken.

6. Inspiratie

Nu de inrichtingsfase nadert, zijn we wat meer inspiratie aan het opdoen via Pinterest, Instagram, maar ook door in mooie huizen op Funda te kijken. Daarnaast gaan we binnenkort bij Flinders langs voor een vrijblijvend interieuradvies.

Marmeren tegels in de badkamer.
De badkamer krijgt ook steeds meer vorm


7. Grote schoonmaak

In mijn oude huis hou ik momenteel grote schoonmaak. Dit is hét moment om oude spullen te vervangen en verkopen. Via Marktplaats of je plaatselijke Emmaus/ kringloop kun je een hoop kwijt.

8. Betrek de kinderen

Onze kinderen liggen niet wakker van de verhuizing (lees: ze interesseren zich er  eigenlijk niet voor 😉 Maar het is toch belangrijk ze voor te bereiden en een beetje te laten meedenken over hun kamers. Maartje, de jongste, koos dit behang voor haar kamer.

Handige tips voor de verbouwing

9. Veiligheid

De geluiden over de veiligheid in onze buurt zijn wisselend. Net als overal, wordt ook hier ingebroken. Dit moment gebruiken we om te kijken waar we dingen extra veilig kunnen maken. We gaan niet voor een beveiligingssysteem (die dingen geven nogal vaak ‘loos alarm’) maar bijvoorbeeld wel voor nieuwe sloten en het hekwerk voor de ramen voor opnieuw gedaan.

10. Mindset: stel je in op gedoe

Hoewel er tot nu toe weinig ‘lijken uit de kast’ zijn gekomen, een verbouwing is en blijft gedoe. Zo stel ik me nu in op een rommelige startfase in het huis. Ik hoor vaak dat het eerste half jaar het stof (letterlijk en figuurlijk) nog moet neerdalen. Ben benieuwd hoe ik dat volgende maand ga ervaren. 

Vorige Blogs

Bekijk de eerste blog hier en tweede blog hier.

Ook leuk