Wat kost meerwerk bij nieuwbouw?

Wil je graag meer inzicht krijgen in de kosten voor meer- en minderwerk? Dan ben je hier aan het juiste adres! In deze blog handige tips om je te helpen bij het bepalen van deze kosten, te besparen én een lijst met gemiddelde kosten van meerwerk.

Hoeveel kost meerwerk?

Dat ligt natuurlijk aan de keuzes die je maakt. Realiseer je dat de meeste mensen tussen de 10% en 20% van de koopprijs van de woning besteden aan meerwerk. Dus heb je een huis gekocht van 500.00 euro, dan kunnen de meerwerkkosten al rond de 50.000 euro liggen.

Hoeveel kost meerwerk bij nieuwbouw?

Tip: bekijk de meer- en minderwerklijst

Voordat je aan de slag gaat met het plannen van je meer- en minderwerk, is het belangrijk om de lijst van opties van je bouwer of aannemer te bekijken. Hoewel gemiddelde prijzen handig kunnen zijn, is het nog belangrijker om te weten wat de specifieke kosten zijn voor jouw huis. Soms is er meer mogelijk dan wat er op de lijst staat. Vraag daarom altijd een gesprek aan met je bouwer. Bij grotere projecten is dit vaak standaard geregeld.

Extra tip: zorg dat je van tevoren al hebt bedacht en uitgezocht wat je allemaal zou willen weten.

Tip: maak contact met je toekomstige buren

Niemand weet beter wat er mogelijk is en wat het kost dan je toekomstige buren. Probeer dus zo snel mogelijk met ze in contact te komen. Samen kunnen jullie ook gezamenlijk offertes opvragen, wat handig kan zijn bij het vergelijken van prijzen. Ik weet van mijn eigen bouw dat een aantal buren super goede ideeën hadden en deze hebben wij weer overgenomen.

Tip: zoek online naar ‘lotgenoten’

Op Instagram en TikTok delen veel mensen alles over hun toekomstige huizen. Veel nieuwbouwhuiskopers delen daar ook hun eigen ervaring, kosten en tips. De moeite waard dus om ‘lotgenoten’ te volgen.

Ook Nieuwhuis.Info zit op Instagram. Bekijk daar eens oude reels en posts voor veel input. Waarom oud? Ik ben wat minder actief op Instagram.

Lijst met gemiddelde kosten van meerwerk

Vereniging Eigen Huis heeft een uitgebreid onderzoek uitgevoerd onder nieuwbouwhuiskopers naar de prijzen van meer- en minderwerk. Op basis van dit onderzoek hebben ze een lijst samengesteld met gemiddelde prijzen.

De volledige lijst vind je hier. Deze lijst is gebaseerd op prijzen van mensen die in 2022 hun huis hebben gekocht.

Bron: uitgave van Vereniging Eigen Huis, februari 2024

Ook leuk: gratis nieuwbouwhuisbegroting Excel template

Ben je op zoek naar een handige tool om je nieuwbouwhuisbegroting in te vullen? Download dan de gratis excel template. Op deze pagina vind je niet alleen de template, maar ook handige tips voor het invullen ervan.

Succes met bouwen!

Ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.