In de blogserie ‘Janneke verbouwt’ schrijft Janneke over haar verbouwing. In deze tweede blog: alles over vloeren. Bekijk de eerste blog hier.
Geschreven door: Janneke
Waar we een aantal weken geleden vooral nog aan het dromen waren over alle mogelijkheden, is er nu druk op de ketel! In krap twee weken tijd hebben we de vloeren, het sanitair en de keuken besteld. In deze blog alles dat ik te weten ben gekomen over vloeren!
Houten vloer opknappen
In het huis is de enige echt mooie vloer, een houten visgraat met bies, maar deze heeft wel flinke slijtage plekken. Onze vloerenman is komen kijken of deze vloer nog een leven meekan. Dit bleek gelukkig het geval. De vraag hierbij is of een vloer genoeg dikte heeft om nog een keer te worden geschuurd.
Een houtvloer heeft gemiddeld na 15 jaar een opknapbeurt nodig. Deze vloer kan blijkbaar nog 2 x 15 jaar mee. In ons geval wordt de vloer geschuurd, gepolijst en daarna afgewerkt met een olie. Na het schuren kun je de vloer ook lakken, maar wij houden de originele kleur.
Omdat in onze vloer door het schuren de kleine spijkertjes iets naar boven komen, worden deze handmatig 1 voor 1 weer in de vloer geslagen. Leuk klusje ☺
Om deze vloer intact te houden, krijgt deze verdieping geen vloerverwarming, maar worden de oude radiatoren vervangen door radiatoren met een retrolook.
Nieuw hout en vloerverwarming
De eerste en tweede verdieping waar wij slapen, krijgen nieuwe houten vloeren. Voor (nieuwe) houten vloeren geldt in het algemeen dat een lichtere kleur moderner oogt. Voor deze woonlagen hebben we dan ook gekozen voor een lichte houtsoort.
Voordat de vloeren gelegd worden, wordt de vloerverwarming geplaatst. Na het plaatsen van vloerverwarming en het gieten van het beton, moet de vloer 3 tot 4 weken uitdrogen.
PVC in de leef- en speelkeuken
Nu er bijna overal hout komt, wilden we voor de keuken iets anders. Daarnaast krijgen we echt een leef-en speelkeuken die uitkomt op de tuin, dus moet de vloer makkelijk in onderhoud zijn. Een vriendin, die net zelf is verhuisd, vertelde dat zij superblij zijn met hun pvc vloeren. En dat wil ik nu ook! Waarom? De reden: PVC is er in allerlei soorten en prijscategorieën en kan de look aannemen van hout, beton, gietvloer, you name it
Naast deze diverse look, is PVC een ideale warmtegeleider bij vloerverwarming, makkelijk in onderhoud, duurzaam en sterk.
Ik moet nu snel komen met een plannetje, want Robert is nog niet helemaal om, maar PVC is een goede kanshebber.
Wil je meer PVC-vloeren bekijken neem dan eens een kijkje op de onderstaande blog.
Extra vloeren tips
Het aanbod aan typen vloeren is gigantisch. De meest voorkomende zijn hout, laminaat, gietvloer en pvc. De informatie over vloeren die ik vond, is vaak verbonden aan de leverancier (en dus ‘reclame’).
Tip 1
Ga op zoek naar de eigenschappen per type vloer.
Tip 2
Let er bij de aanschaf van PVC vloer in combinatie met vloerverwarming op dat je niet voor een budgetvloer gaat. Bij goedkopere PVC kan door opwarming van de vloerverwarming de vloer gaan ruiken. Ook kan goedkoop PVC een plastic uitstraling hebben. Wil je niet!
Tip 3
Meenemen in de verbouwplanning: na het plaatsen van vloerverwarming en het gieten van het beton, moet de vloer 3 tot 4 weken uitdrogen.
Dit was de tweede blog van Janneke verbouwt! Met daarin alles over vloeren. In de volgende blog neemt Janneke je mee in de volgende fase van de verbouwing. Wil je meer vloeren bekijken? Bekijk dan eens de andere blogs over vloeren op deze website.