Checklist oplevering nieuwbouw

Checklist oplevering nieuwbouw

De oplevering is het officiële moment waarop je samen met de bouwer door je huis loopt. Maar waar moet je allemaal opletten? Met deze ‘checklist oplevering nieuwbouw’ + de extra tips ben je goed voorbereid.

Download hieronder de gratis checklist oplevering nieuwbouw.

Oplevering

De oplevering is het officiële moment waarop jij de sleutel krijgt. Van de bouwer krijg je vooraf te horen wanneer de oplevering plaats zal vinden. Tijdens dit moment controleer je samen met de bouwer en eventueel een bouwkundige of alle werkzaamheden volgens afspraak zijn uitgevoerd. Ook krijg je uitleg over hoe de installaties werken.

Checklist oplevering nieuwbouw
Checklist oplevering nieuwbouw

Tijdens de oplevering loop je samen door het huis en alle gebreken worden genoteerd in een proces-verbaal. Zowel jij als bouwer tekenen dit document. En je maakt hiermee de afspraak dat deze gebreken gezien zijn en nog hersteld gaan worden.

In de checklist staan meerdere checks aangegeven. Uiteraard is elk bouwproject anders dus pas de checklist eventueel aan voor je eigen situatie. Hieronder een aantal extra tips + uitleg over een aantal checks uit de checklist oplevering nieuwbouw.

Check: verzekeringen

Voor je de sleutel krijgt dien je een aantal belangrijke zaken te regelen. Vanaf het moment dat je de sleutel krijgt ben jij zelf verantwoordelijk/ aansprakelijk voor je huis. Zorg daarom dat op de dag van de oplevering de opstal- en inboedelverzekering in gaan.

Waarom dan al? Ook tijdens het klussen kunnen er dingen mis gaan. En ookal heb je nog geen meubels staan ook een ingebouwde installatie kan gestolen worden (je zal helaas niet de eerste zijn.)

Check: bouwkundige

Het is niet verplicht een bouwkundige mee te nemen naar de oplevering. Een bouwkundige kan wel veel kritischer kijken dan je zelf misschien kan. Een bouwkundige weet namelijk precies waar hij/ zij op moet letten, weet wat er in het bouwbesluit (regels voor nieuwbouw) staat en spreekt de taal van de bouwer.

Het kost vaak een paar honderd euro maar op de lange termijn is een (goede) bouwkundige dit absoluut waard.

Check: meer en minderwerklijst

Neem deze lijst mee en controleer grondig of alle dingen die je hebt aangegeven ook daadwerkelijk zijn geleverd. Het is handig daarbij ook de tekeningen met lichtpunten, stopcontacten en andere zaken te checken.

Check: beschadigingen

Het lijkt misschien raar maar controleer elk raam, kozijn en deur op beschadigingen. En laat dit noteren in het proces verbaal. Een klein krasje lijkt nu misschien ‘niets’ maar voor je het weet is zo’n krasje het begin van een thermische breuk (HR++ glas dat door warmteverschil kapot gaat.)

Check: meterstanden, water en energie

Tot de oplevering wordt de stroom en water betaald door de bouwer, na de oplevering ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Het is belangrijk de meterstanden te noteren. Zo zorg je ervoor dat je alleen het deel na de oplevering betaald. Ook dien je je aan te melden bij de energie- en waterleverancier.

Heb je zonnepanelen? Ook deze dien je aan te melden. Veel van deze zaken worden allemaal vooraf gecommuniceerd door de bouwer.

Check: kranen en wc’s

Je wil natuurlijk dat alles goed werkt. Ook de dingen die je niet direct van buiten kunt zien. Een van de dingen die je altijd moet doen is de kranen laten doorlopen en de wc’s doortrekken. Zo controleer je of alles werkt maar ook spoel je hiermee de leidingen door. Erg belangrijk aangezien er vaak nog veel bouwstof in de leidingen zit.

Tip: gooi ook water door de afvoerbuis van de wasmachine.

Meer weten over de oplevering en nieuwbouw?

Neem eens een kijkje op de website van Vereniging EigenHuis. Dit is een onafhankelijke vereniging die leden bij staat bij het (ver)kopen, duurzaam en betaalbaar wonen. Ze hebben ook veel informatie voor nieuwbouwers. Op deze pagina vind je extra uitleg over de oplevering en nog meer tips.

Wil je ook een overzicht hebben van al jouw uitgaven en inkomsten voor je nieuwbouwwoning? Dan is deze begrotingstool iets voor jou. Een overzichtelijke template voor jouw nieuwbouwhuis begroting. Bekijk de gratis begroting hier

Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogs en tools? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief of volg NieuwHuis.Info op Instagram.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.